Günde Kaç Litre Su İçilmeli – Kiloya Göre Su İçme Tablosu

Günde kaç litre su içilmeli? Yüksek sıcaklıklarda bol miktarda sıvı içmenin ne kadar önemli olduğunu tahmin edebilirsiniz. Fakat, sıcaklıktan ve yapılan işten bağımsız olarak vücut, ter, idrar ve nefes alıp verirken gün boyunca su kaybetmeye devam eder. Bu su kaybını dengeleyebilmek için her gün tükettiğiniz besinler ve içeceklerden vücudun ihtiyaç duyduğu suyu geri kazanmanız gerekmektedir.

Vücut ağırlığımızın yaklaşık yüzde 60-70’lik kısmını oluşturan su, besinlerin sindirimi sonucu oluşan atıkları vücudumuzdan taşır, vücut sıcaklığını düzenler ve vücudumuzda meydana gelen çoğu kimyasal reaksiyonda önemli bir rol oynar.

Her gün yeterli miktarda su tüketmek ve su kaybını önlemek için çok önemlidir. Vücutta bulunan suyun yüzde 1-2’si kaybedildiğinde, dehidrasyon (vücudun susuz kalması) belirtileri görülebilir. Nadir durumlarda da, bu tür dehidrasyon ölümcül olabilir.

Aslında, insan vücudu susuz kaldığında bunu çeşitli yöntemlerle gösterir. Önemli olan, bu göstergelere gerekli önemin verilip, susama başladığı anda su içilmesidir.

Sağlıklı bir insan vücudunda beyin, vücudun ne zaman susuz kaldığını algılar ve su içmeyi teşvik etmek için susama durumunu başlatır. Ayrıca, beyin, böbreklere idrarı konsantre ederek vücuttan atılan su konusunda tasarrufu yapmaları için sinyal gönderen bir hormon salgılar.

Vücutta yeterince sıvı tüketmediğinizi anlamanın en iyi yolu idrardır. Yeterince sıvı alıyorsanız, yaklaşık 2-4 saatte bir idrar yapmalısınız ve idrarınız renksiz veya çok soluk sarı renkli olmalıdır. Bundan daha koyu ise, yeterince sıvı almamışsınız demektir.

Baş ağrısı ve baş dönmesi dehidrasyonun geç belirtileridir. Bunları yaşamaya başlarsanız, su alımını gerçekten hızlı bir şekilde artırmanız gerekir.

Kiloya göre içilmesi gereken su miktarıPin
1 Günde kaç litre su içilmeli?

Peki, dehidrasyon ve susama durumunu yaşamamak için günde kaç litre su içilmeli?

Her gün ne kadar su içilmesi gerektiği konusunda uzmanların farklı görüşler sunmalarına rağmen, genel görüş, günde 2-4 litre su tüketilmesinin vücut için yeterli olacağı yönündedir. Fakat, gerçek şu ki, bu bir tahmindir ve günlük içilmesi gereken su miktarı her insanda farklıdır. Çünkü, ne kadar su içilmesi gerektiğini belirleyen birçok etken vardır.

Kiloya Göre Su İçme Tablosu

Kişinin ağırlığı, içilmesi gereken su miktarını belirleyen etkenlerden biridir. Kiloya göre içilmesi gereken su miktarı hesabı şöyledir:

İçilmesi Gereken Su Miktarı (Litre) = Ağırlık (kg) x 0,033

Kilo Miktarı (Kilogram)İçilmesi Gereken Su Miktarı
30 Kilogram0,99 Litre
40 Kilogram1,32 Litre
50 Kilogram1,65 Litre
60 Kilogram1,98 Litre
70 Kilogram2,31 Litre
80 Kilogram2,64 Litre
90 Kilogram2,97 Litre
100 Kilogram3,30 Litre
110 Kilogram3,63 Litre
120 Kilogram3,96 Litre

Bu hesap sonucundaki çıkan değere, çay, kahve ve meyve suyu gibi içecekler ve yemeklerden alacağınız içeriğindeki su miktarı dahildir. Hesaplamanızı kolaylaştırmak açısından, tükettiğiniz besinlerden günlük su ihtiyacınızın sadece yüzde 20’sini karşılarsınız. Geri kalan ihtiyaç miktarını su içerek kapatmalısınız.

İçilmesi Gereken Su Miktarını Belirleyen Etkenler

Egzersizler, içmeniz gereken su miktarını etkiler. 30 dakikalık bir egzersiz sonucunda 350 mililitre su içilmesi önerilir.

Beslenme alışkanlıkları, Gün boyunca çok fazla kahve ve çay içiyorsanız daha fazla su kaybedeceksiniz demektir. Ayrıca, tuzlu, baharatlı veya şekerli besinleri tüketmeniz durumunda su ihtiyacınız artacaktır.

Yaşadığınız bölge, sıcaklık, nem ve rakım değerlerine bağlı olarak ne kadar su içilmesi gerektiğini belirleyecektir. Bu değerler arttıkça içilmesi gereken su miktarı da artar.

Mevsimlerde kaybedilen su miktarları birbirinden farklıdır. Bu yüzden, ter ile kaybedilen suyun dengelenmesi için daha sıcak olan mevsimlerde daha fazla su içilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Su içmek için en uygun zaman nedirPin

Çalışma şartları, kas gücü sarf ederek para kazanıyorsanız, çok daha fazla su içerek, çalışma sırasında kaybedilen suyu geri kazanmalısınız.

Hamilelik ve Emzirme, Hamileyseniz veya emziriyorsanız, kilonuza bağlı olarak sıvı alımınızı 700-1.000 mililitre aralığında artırmanız gerekir. Ayrıca, bu dönemlerde su ihtiyacınızın çoğunu sudan almanız da önemlidir.

Su İçmenin Vücut için Faydaları

Gün boyunca yeterince su tüketmezseniz, dehidrasyon (vücudun susuz kalması durumunda verdiği tepki) yaşama ihtimali vardır. Dehidrasyon yaşanması durumunda vücutta oluşabilecek etkiler arasında baş dönmesi, halsizlik, düşük tansiyon veya idrar renginin koyulaşması bulunur.

Su vücuttaki bütün sistemlerin dengeli ve düzenli çalışmasını sağlayacak faydaları bulunur. Su içmenin vücut için faydaları şöyledir:

  • Sindirime yardımcı olur,
  • Organların ve dokuları koruyarak düzgün çalışmalarına yardımcı olur,
  • Hücrelerinize besin ve oksijen taşır,
  • Sindirim sonucu oluşan zararlı maddelerin atılmasını sağlar,
  • Vücut ısısını düzenler ve dengeler,
  • Kan basıncını dengeler,
  • Kabızlığı önler,
  • Vücudun elektrolit (sodyum) dengesini korur,
İçilmesi gereken su miktarını etkileyen faktörler nelerdirPin

Sıvı içecekler ve özellikle de su tüketmenin vücudunuzda bu etkiler yaptığını muhtemelen bilmiyordunuz. Peki, bu etkileri sağlamak için günde kaç litre su içilmeli?

Günlük ne kadar su içilmesi gerektiği birçok etkene ve kişiden kişiye farklı olmakla birlikte ortalama bir kiloya sahip kişiler için uzmanlar tarafından önerilen içilmesi gereken su miktarları şöyledir:

  • Erkekler günde ortalama 3,5-4 Litre sıvı tüketmelidir.
  • Kadınlar günde ortalama 2,5-3 Litre sıvı tüketmelidir.

Su Ne Zaman İçilmeli

Günlük ne kadar suç içilmesi gerektiği bilinse de, bunun günün hangi saatlerinde veya nasıl bir aralıkla içilmesi gerektiğine dair kesin bir görüş bulunmamaktadır. Yine de, bazı su içme alışkanlıklarının vücut için yararlı olabildiği biliniyor.

Bunlardan ilki, sabah kalkınca 1-2 bardak su içerek güne başlamamanın ruh halinizi, beyin fonksiyonlarınızı ve enerji seviyenizi iyileştirmek yönünde etki ettiği yönündedir.

Yemeklerden önce ve sonra su içmenin, daha az kalori tüketilmesine neden olduğu ve sindirimi kolaylaştırarak etki ettiği biliniyor.

Egzersizlerden önce ve sonra su içmek, vücudunuzun yorucu bir tempoya gireceği ve çok fazla su kaybedeceği göz önüne alındığında, vücudunuz egzersizin yorucu etkilerinden daha az etkilenecektir.

Uykudan önce su içilmesi, uzun süreli susuzluk halinde vücudun ihtiyacı olacak suyun vücudunuz tarafından kullanılmasını sağlayacak ve dolayısıyla da uykudan sonra halsizlik ve benzeri susuzluk nedeniyle oluşan rahatsızlıkları azaltabilirsiniz.

Yorum yapın